Erozja szkliwa – uważaj na to, co pijesz.
Erozja szkliwa to utrata twardej tkanki zęba na skutek procesu, w którym nie biorą udziału bakterie. Przyczyn erozji może być wiele, np. kwasy obecne w żywności, kwasy powstające w organizmie (w efekcie wymiotów lub refluksu) oraz kwasy środowiskowe (np. zawodowe narażenie na kwaśne aerozole u grawerów czy pływaków na chlorowana wodę w basenie).
Kwasy pochodzące z diety (kwas cytrynowy, fosforowy, askorbinowy, jabłkowy, winowy i węglowy) znajdują się w owocach, sokach owocowych, napojach i occie. Najsłabsze działanie ma kwas węglowy, dlatego picie gazowanej wody mineralnej nie stwarza dużego ryzyka rozwoju erozji zębów.
Do produktów niebezpiecznych dla szkliwa należą:
- słodzone napoje gazowane i napoje energetyzujące,
- smakowe wody mineralne,
- soki owocowe, szczególnie świeżo wyciskany sok grapefruitowy czy pomarańczowy,
- owoce cytrusowe,
- alkohole (wino wytrawne, cydr, piwo),
- produkty z dodatkiem octu, sosu vinegret, keczupu lub musztardy.
Wyniki badań wskazują, że soki owocowe są 3-10 razy bardziej erozyjne niż świeże owoce.
Potencjał erozyjny napojów zwiększa się tym bardziej, im częściej są one wypijane oraz im dłużej są obecne w jamie ustnej (np. sączone).
Korzystne działanie ma żywność neutralizująca kwasy – na przykład sery, które chronią zęby przez stymulowanie wypływu śliny i zwiększenie stężenia wapnia w płytce nazębnej. Do produktów, wspomagających naturalna barierę ochronną, należą mleko i produkty mleczne, które alkalizują środowisko jamy ustnej oraz orzechy i bezcukrowa guma do żucia (zwiększenie produkcji śliny).
Produkty o niskim lub zerowym potencjale erozyjnym:
- Chleb
- Makaron, ryż
- Surowe warzywa
- Bezcukrowa czekolada
- Bezcukrowa guma do żucia
- Ser
- Orzeszki ziemne
- Mleko
- Woda
- Herbata (niesłodzona)
Co robić by uniknąć erozji zębów?
- Ograniczać spożycie kwaśnych pokarmów i napojów, szczególnie wieczorem i w nocy, kiedy zmniejszone jest wydzielanie śliny.
- Unikać przetrzymywania napojów w ustach, przesączania ich między zębami (skrócenie czasu działania kwasów).
- Unikać produktów kwaśnych, które wymagają żucia lub rozpuszczania w ustach oraz produktów, które mogą przylegać do powierzchni zębów.
- Posiłki kończyć pokarmami neutralizującymi pH jamy ustnej (sery, mleko, nabiał).
- Pić wodę mineralną niegazowaną oraz wyeliminować z diety napoje typu soft drink.
Źródło: Stomatologia społeczna. Redakcja: Krystyna Pawlas, Tomasz Konopka. Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie.
czytaj więcej
Weź udział w programie
[wpforms id=”386″ title=”false”]