Erozja szkliwa – uważaj na to, co pijesz.

Erozja szkliwa to utrata twardej tkanki zęba na skutek procesu, w którym nie biorą udziału bakterie. Przyczyn erozji może być wiele, np. kwasy obecne w żywności, kwasy powstające w organizmie (w efekcie wymiotów lub refluksu) oraz kwasy środowiskowe (np. zawodowe narażenie na kwaśne aerozole u grawerów czy pływaków na chlorowana wodę w basenie).

art4

Kwasy pochodzące z diety (kwas cytrynowy, fosforowy, askorbinowy, jabłkowy, winowy i węglowy) znajdują się w owocach, sokach owocowych, napojach i occie. Najsłabsze działanie ma kwas węglowy, dlatego picie gazowanej wody mineralnej nie stwarza dużego ryzyka rozwoju erozji zębów.

Do produktów niebezpiecznych dla szkliwa należą:

  • słodzone napoje gazowane i napoje energetyzujące,
  • smakowe wody mineralne,
  • soki owocowe, szczególnie świeżo wyciskany sok grapefruitowy czy pomarańczowy,
  • owoce cytrusowe,
  • alkohole (wino wytrawne, cydr, piwo),
  • produkty z dodatkiem octu, sosu vinegret, keczupu lub musztardy.

Wyniki badań wskazują, że soki owocowe są 3-10 razy bardziej erozyjne niż świeże owoce.

Potencjał erozyjny napojów zwiększa się tym bardziej, im częściej są one wypijane oraz im dłużej są obecne w jamie ustnej (np. sączone).

Korzystne działanie ma żywność neutralizująca kwasy – na przykład sery, które chronią zęby przez stymulowanie wypływu śliny i zwiększenie stężenia wapnia w płytce nazębnej. Do produktów, wspomagających naturalna barierę ochronną, należą mleko i produkty mleczne, które alkalizują środowisko jamy ustnej oraz orzechy i bezcukrowa guma do żucia (zwiększenie produkcji śliny).

Produkty o niskim lub zerowym potencjale erozyjnym:

  • Chleb
  • Makaron, ryż
  • Surowe warzywa
  • Bezcukrowa czekolada
  • Bezcukrowa guma do żucia
  • Ser
  • Orzeszki ziemne
  • Mleko
  • Woda
  • Herbata (niesłodzona) 

Co robić by uniknąć erozji zębów?

  • Ograniczać spożycie kwaśnych pokarmów i napojów, szczególnie wieczorem i w nocy, kiedy zmniejszone jest wydzielanie śliny.
  • Unikać przetrzymywania napojów w ustach, przesączania ich między zębami (skrócenie czasu działania kwasów).
  • Unikać produktów kwaśnych, które wymagają żucia lub rozpuszczania w ustach oraz produktów, które mogą przylegać do powierzchni zębów.
  • Posiłki kończyć pokarmami neutralizującymi pH jamy ustnej (sery, mleko, nabiał).
  • Pić wodę mineralną niegazowaną oraz wyeliminować z diety napoje typu soft drink.

Źródło: Stomatologia społeczna. Redakcja: Krystyna Pawlas, Tomasz Konopka. Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie.

czytaj więcej

Weź udział w programie

[wpforms id=”386″ title=”false”]

Opiekun Rekrutacji

avatar opiekun

Paweł Rajski

tel. +48 987 654 321